HTCinside


Google właśnie ogłosiło, że jego domyślna historia lokalizacji zostanie automatycznie usunięta

Google ogłosił w środę, że automatycznie usunie historię lokalizacji użytkownika i aktywność w sieci po 18 miesiącach. Wcześniej użytkownicy musieli aktywować to ustawienie, jeśli Google nie miało zapisywać ich danych w nieskończoność.

Ta decyzja umożliwia Google przechowywanie informacji i polecanie elementów, które mogą Cię zainteresować na podstawie Twojej poprzedniej lokalizacji lub historii przeglądania, ale które nie zawierają prywatnych danych z lat.

To się zmienia.

Śledzenie lokalizacji Google

Śledzenie historii lokalizacji Google jest domyślnie zawsze wyłączone. Jednak aktywacja może być przydatna, jeśli produkty takie jak Mapy Google powinny zawierać spersonalizowane rekomendacje, np. Restauracje, które lubisz zgodnie z Twoją poprzednią sytuacją. Google może jednak stwierdzić na podstawie historii lokalizacji, że zwykle idziesz do pracy o 8 rano i może zalecić, aby wyjść nieco wcześniej, aby uniknąć ruchu w określonym dniu.

Gdy włączysz śledzenie lokalizacji, Google śledzi Twoją lokalizację z określonymi szczegółami. Możesz to zobaczyć, gdy zobaczysz swoją oś czasu w Mapach Google.

Jeśli teraz włączysz historię lokalizacji, Google automatycznie usunie te dane po 18 miesiącach. Możesz też ustawić automatyczne usuwanie historii lokalizacji co miesiąc lub co 36 miesięcy.

Śledzenie sieci i aplikacji Google

Aktywność w internecie i aplikacjach jest również automatycznie usuwana co 18 miesięcy, ale tylko w przypadku nowych kont. W przypadku nowych kont YouTube historia jest również usuwana po trzech latach.

Domyślnie śledzenie aktywności w YouTube i aplikacjach oraz historia w YouTube są przechowywane przez czas nieokreślony dla istniejących użytkowników. Możesz jednak włączyć automatyczne usuwanie aktywności internetowej i aplikacji wdrożonych w ubiegłym roku na stronie „Kontrola aktywności Google”.

„Nadal stawiamy sobie wyzwania, aby robić więcej za mniej, a dziś zmieniamy nasze metody przechowywania danych, aby zapewnić standard automatycznego usuwania dla naszej podstawowej konfiguracji aktywności” – powiedział Sundar Pichai, dyrektor generalny Google i Alphabet, w komunikacie.

Inne zmiany dotyczące prywatności

Google ułatwia dostęp do trybu incognito dla określonych aplikacji. W tym trybie możesz przeglądać aplikacje lub korzystać z nich prywatnie. Google nie zapisuje historii Twojej przeglądarki, jej plików cookie ani danych Twojej witryny. W Mapach Google Google nie przechowuje historii Twoich ruchów, jeśli włączyłeś tryb incognito.

Dzięki funkcji, która będzie dostępna na iPhonie i nowszych aplikacjach na Androida i inne aplikacje w środę, użytkownicy będą mogli dotknąć i przytrzymać swoje zdjęcie profilowe w wyszukiwarkach Google, Mapy i YouTube, aby aktywować tryb przeglądarki prywatnej. Google ogłosił, że wkrótce zezwoli na prywatne przeglądanie w swojej rodzinie aplikacji, więc nie trzeba go włączać w każdej aplikacji.

Google powiedział, że zaoferuje również bardziej proaktywną kontrolę prywatności i pomoże użytkownikom zarządzać ich ustawieniami prywatności. Ponadto użytkownicy mogą korzystać z wyszukiwania, aby uzyskać dostęp do najważniejszych poleceń konta Google.