HTCinside


WhatsApp „Usuń dla wszystkich” nie działa w przypadku plików multimedialnych wysyłanych do użytkowników iPhone'a

Wszyscy popełniamy błędy i każdy może to zrobić. WhatsApp zdał sobie z tego sprawę 2 lata temu i wymyślił funkcję „USUŃ DLA WSZYSTKICH”. Użytkownicy WhatsApp są bardzo zadowoleni z możliwości cofnięcia ich działania i wysłania omyłkowo wysłanego tekstu, kontaktów, zdjęć, filmów i dokumentów. Ale jeśli wysyłasz pliki multimedialne do użytkownika iPhone'a, nie możesz polegać na tej funkcji.

Podobnie jak konkurencyjna aplikacja Telegram, WhatsApp ułatwia również usuwanie dowolnej wiadomości, tekstu, zdjęcia lub wideo, jeśli nadawca zmieni zdanie. Jednak akcję można podjąć tylko w ciągu godziny, 8 minut i 16 sekund.

Shitesh Sachan, który jest konsultantem ds. bezpieczeństwa aplikacji na smartfony, ujawnił w swoich ostatnich odkryciach, że funkcja „USUŃ DLA WSZYSTKICH” w WhatsApp na iOS usuwa tylko pliki multimedialne, takie jak obrazy i filmy, z aplikacji, a nie z iPhone'a odbiorcy. Jeśli więc pokazuje „Ta wiadomość została usunięta”, pliki multimedialne są przechowywane na iPhonie odbiorcy.

Jednak taki problem nie występuje w przypadku urządzeń z systemem Android. WhatsApp na Androida usunie zdjęcia i filmy nawet z galerii urządzenia odbierającego.

Ten problem występuje, ponieważ domyślne ustawienia WhatsApp automatycznie zapisują wszystkie pliki multimedialne, chyba że ustawienia zostaną zmienione ręcznie. Zauważono, że bardzo niewiele osób zadaje sobie trud dostosowania domyślnych ustawień WhatsApp, a niektóre z nich nawet nie są świadome tych ustawień.

Co więcej, Apple iPhone jest znany z solidnych funkcji bezpieczeństwa. Dlatego żadna aplikacja nie może wprowadzać żadnych zmian w plikach przechowywanych w rolce aparatu iPhone'a lub innych folderach ze względu na nienaruszone funkcje prywatności i bezpieczeństwa marki Apple. Jeśli więc odbiorca iPhone'a nie zmienił domyślnych ustawień WhatsApp, a obrazy lub filmy są automatycznie zapisywane w rolce aparatu iPhone'a, funkcja WhatsApp „USUŃ DLA WSZYSTKICH” nie będzie działać.

Cóż, technicznie to dobrze, że Apple dba o bezpieczeństwo swoich użytkowników, ale WhatsApp powinien był wyjaśnić ten fakt swoim użytkownikom, że jeśli domyślne ustawienia przechowywania multimediów WhatsApp nie zostaną zmienione, funkcja „USUŃ DLA WSZYSTKICH” nie będzie działać.

Kilka dni temu ta sama luka została również zidentyfikowana przez Telegram w funkcji „Usuń dla wszystkich”. Jednak w przeciwieństwie do WhatsApp, Telegram podjął natychmiastowe działania, aby naprawić problem, aby rozwiązać i dostarczyć to, do czego jest przeznaczony.

Czytać -Jak odblokować się na WhatsApp

Wracając do WhatsApp, firma nie potraktowała tego poważnie, gdy sprawa została ujawniona przez pana Shitesha Sachana.

Według WhatsApp –

Funkcjonalność udostępniana przez „Usuń dla wszystkich” ma na celu usunięcie wiadomości i nie ma gwarancji, że media (lub wiadomość) zostaną trwale usunięte — implementacja koncentruje się wokół wiadomości prezentowanej w WhatsApp”. Po dalszych kłótniach w tej sprawie WhatsApp powiedział, że „odbiorcy mogą zobaczyć Twoją wiadomość, zanim zostanie usunięta lub jeśli usunięcie się nie powiedzie”.

Chociaż firma od razu zaprzeczyła wzięciu odpowiedzialności, można się spodziewać, że funkcjonalność ulegnie poprawie w najbliższej przyszłości, jak powiedział jeden z rzeczników WhatsApp:

„Ta funkcja działa poprawnie, a użycie funkcji „usuń dla wszystkich” na czas spowoduje usunięcie multimediów z wątku czatu WhatsApp. Zapewniamy proste opcje ułatwiające użytkownikom iPhone'a zarządzanie multimediami, które otrzymują od znajomych i rodziny, zgodnie z najlepszymi praktykami ustalonymi przez systemy operacyjne. Jeśli użytkownik zdecyduje się zapisać obrazy w rolce z aparatu, są one przechowywane poza zasięgiem funkcji „usuń dla wszystkich” WhatsApp.

Tak więc na razie funkcja WhatsApp „Usuń dla wszystkich” nie jest zbyt przydatna, jeśli odbiorca przeniósł plik multimedialny do innej lokalizacji lub folderu lub zrobił zrzuty ekranu z głowy czatu.